W tym tygodniu w grupach naszych najmłodszych dzieci było naprawdę smacznie, a przede wszystkim zdrowo! Panie: Hania, Kinga i Anetka przeprowadziły zajęcia kulinarne!
Dzieci z grupy „0” samodzielnie wykonały jesienne kanapeczki. Na naszym stole gościły prawie wszystkie sezonowe warzywa. Dzielne przedszkolaki precyzyjnie i pomysłowo tworzyły kanapkowe kompozycje. Ich kreatywność zaskoczyła wszystkich. Celem zajęć kulinarnych jest nauczenie dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcenie do zdrowego odżywiania. Dzieci nabywają umiejętność organizowania swoich działań, rozwijają swoją kreatywność, samodzielność i sprawność manualną.
Z kolei przedszkolaki z pomocą swoich pań stworzyły pełną witamin i przyjemną dla oka sałatkę owocową. Jej składnikami były gruszki, jabłka, śliwki, banany, pomarańcze i kiwi. Po umyciu rąk i ubraniu profesjonalnych fartuszków nasi szefowie i szefowe kuchni wzięli się za krojenie pysznych owoców. Dzieci samodzielnie kroiły nożem przestrzegając przy tym wszystkich zasad bezpieczeństwa. Po pokrojeniu owoców i wymieszaniu wszystkich składników w misce, dzieci dostały talerzyki i widelce, dzięki czemu wszyscy mogli spróbować naszej sałatki. Przyrządzenie tej „palce lizać” sałatki dało dzieciom wiele radości i satysfakcji. Dzięki takim zajęciom wzrosła także świadomość przedszkolaków na temat tego, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. A efekty naszej pracy oceńcie sami…
Tekst: Kinga Kowalska i Aneta Matak